La invitația FIEC, FPSC a participat la discuțiile Grupului de lucru cu tema „Lanțurile de aprovizionare europene și impactul situației geopolitice actuale”, eveniment ce a avut loc online in data de 16 martie 2022.

Cu sprijinul Comisiei Europene, Platforma Europeană de Colaborarea a Clusterelor (The European Cluster Collaboration Platform) în colaborare cu Enterprise Europe Network a desfășurat un sondaj cu scopul de a identifica semnalele de perturbare a lanțurilor de aprovizionare pentru a anticipa și a găsi soluții.

Dna. Maive Rute, Director General Adjunct Comisia Europeana -DG GROW si Coordonatorul Grupului de lucru pentru lanturile de aprovizionare, a trecut in revista vectorii care au dus la perturbarile in lanturile de aprovizionare la nivel european, printre care a amintit de :

  1. Sanctiunile Comisiei Europene si a celorlalte state aplicate Rusiei si Belarusului ;
  2. Razboiul in Ucraina- regiunile industriale au fost bombardate (ex. Mariupol) ;
  3. Transportul a fost afectat prin intreruperea legaturilor aeriene, intarzieri in transportul maritim si feroviar ;
  4. Companiile care au deschis sedii in Rusia si Belarus dar datorita sanctiunilor se confrunta cu situatii exceptionale (de ex. bunuri confiscate, managerii in inchisoare).

Pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri, Platforma Europeană de Colaborarea a Clusterelor, cu sprijinul Comisiei Europene, va organiza o serie de evenimente, primul dintre ele fiind programat pentru perioada 26-27.04.2022 la Vilnius, Lituania.

Acest eveniment va fi sub forma unui atelier de lucru si « matchmaking » virtual pentru a ajuta regiunea baltică extinsă (Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Danemarca, Suedia și Finlanda) să abordeze provocările economice aduse de conflictul din Ucraina și de sancțiunile aferente,  scopul fiind interconectarea firmelor din toata Europa, facilitarea gasirii de noi parteneri de afaceri, de noi furnizori.

Tot in acest context, a fost lansată ieri, 17.03.2022, platforma Supply Chain Resilience (mai multe detalii precum modalitatea de inregistrare in cadrul platformei puteti afla accesand https://supply-chain-resilience-platform.b2match.io/home ).

Platforma se doreste a fi un instrument de identificare a întreruperilor lanțului de aprovizionare pentru IMM-urile din UE și din Ucraina și un « partener » de cautare care sa vina in sprijinul companiilor care și-au pierdut piețele de import/export, printre altele, în Ucraina, Rusia, Belarus.

Scopul acesteia este de a ajuta companiile să mentina, să restructureze sau să înlocuiască lanțurile de aprovizionare existente, precum și să gaseasca noi furnizori pentru aprovizionarea cu materii prime, piese, componente și/sau bunuri (semi)finite sau servicii de care au nevoie pentru a menține producția, faciliteaza conectarea cu comunitatea internațională de afaceri, identifica potențiali cumpărători.

De asemenea, reprezentanta CE a menționat si preocuparea Comisiei de a integra refugiații din Ucraina in piața muncii intr-un timp cat mai scurt, una dintre problemele intampinate fiind lipsa certificatelor de calificare ale acestora pentru care se incearca găsirea de soluții.

Domnul Daniel Coșnită, președintele Asociației clusterelor din Romania- CLUSTERO, a susținut o prezentare in cadrul evenimentului online din 16.03.2022. Acesta a menționat că la nivelul Ministerului Economiei s-a constituit un grup de lucru pentru identificarea de soluții in vederea  combaterii efectelor situației generate de razboiul din Ucraina, Clustero si ADR-urile numărându-se printre membrii acestuia.

Daniel Coșnița a facut o prezentare succintă a problemelor cu care se confruntă România, industriile afectate major fiind cea de Automobile (lipsa materiilor prime pentru masini), Lemnului&Mobilei (lipsa accesoriilor, cresterea pretului lemnului), Prelucrarea Metalului (cresterea costurilor cu energia) si Constructiile (lipsa materiilor prime, cresterea preturilor materialelor de constructie).

Printre solutiile propuse, amintim: 

  • la nivel UE : reducerea cerintelor de decarbonizare
  • la nivelul Romaniei :

           - mentinerea «  Kurzarbeit »

           - cresterea aprovizionarii cu lemn brut

           - incheierea de contracte directe intre producatorii de energie si companii

 

Mai multe despre inițiativele sprijinite de Comisia Europeana ca răspuns la ațtiunile de susținere a Ucrainei si a combaterii efectelor generate de situția geopolitică, aflați accesând pagina :

https://een.ec.europa.eu/content/eu-and-enterprise-europe-network-support-ukraine#EEN,%20EYE%20and%20Cluster%20support%20to%20Ukraine%20and%20supply%20chain%20disruptions